وثيقة

Health functionality of broccoli (brassica oleracea) and stability of functional components with respect to micro regions in the state diagram and proton mobility

مؤلف
الناشر
Sultan Qaboos University
ميلادي
2018
اللغة
الأنجليزية
الملخص الإنجليزي
The state diagram offreeze-dried broccoli is useful for determining the stability during storage and selecting the optimum processing conditions. The concept of water mobility would be more interesting to provide a complete picture of food stability and is a food stability indicator. Low Frequency Nuclear Magnetic Resonance (LF-NMR) was used to identify different pools of proton and their mobility in freeze-dried broccoli (moisture: 0.01 to 0.25 g/g sample and temperature: -80 to 170°C) containing un-freezable water. Three pools of protons were determined from transversal T2 (i.e. spin-spin) relaxation times. These were T2b (i.e. tightly pools of protons associated with macromolecules), T21 (i.e. protons in the strongly bound water with the solids) and T22 (i.e. protons in the weakly bound or capillary water). Two critical temperatures and one peak temperature from the plot of T2b, T21 and T22versus temperature were identified and related to the moisture content. The critical temperatures determined from T26 and Tzı increased with the increase of moisture up to BET-monolayer followed by an exponential decrease. However, the first critical temperature from T22 increased and reached to a plateau, while the second and third critical temperatures increased linearly with the increase of moisture. The critical temperature from Tzb were determined from the intersection of the first and second segments and compared with the onset glass as measured by Differential Scanning Calorimetry (DSC). At moisture 0.01 g/g sample, this critical temperature showed lower than the thermal glass transition temperature. The opposite trend was observed at or above moisture 0.05 g/g sample and the difference between critical temperature and glass transition temperature increased with the increase of moisture content. It was also observed that peak temperatures were closed to the solids-melting temperature as measured by differential scanning calorimetry, The stability of vitamin C in fresh broccoli stored at chiller, room, cooking, and roasting or baking temperature(5-120°C) was investigated. The vitamin C decay was modeled by first order reaction kinetics and the reaction rate constants were observed as 9,03x10-8 and 5.65x10-3 sl within the temperature 5-120°C, respectively. The activation energy was estimated as 74.2 kJ/mole. In conclusion, this study was able to assess the anti-diabetic effects of broccoli extract and its capacity to reduce oxidative damage; developed the macro-micro regions in the state diagram and proton mobility of freeze-dried broccoli. The macro micro region and proton mobility could be used to determine the stability or reactivity of functional components as a function of moisture and temperature. In addition, vitamin C stability in the rubbery state of broccoli was experimentally measured and modelled. However, chemical reactions in different micro-regions need to be measured experimentally to validate the concept in the future work.
الملخص العربي
يعتبر نبات البروكي (الملفوف البري) أو القرنبيط الأخضر، من أهم المصادر النباتية للمستخلصات الواعدة في مجال الحد من تأثير، والمساعدة في شفاء العديد من الأمراض بما فيها مرض السكري. ولكن الآلية المناسبة للاستخدام لم تتضح معالمها بعد. وقد أجريت هذه الدراسة من أجل تحديد مدى استقرار المواد الفعالة في نبات البروكلي باستخدام مبدء المناطق المصغرة والرئيسية في منحني الرسم التخطيطي للطعام لدراسة سلوك وحركة البروتون، بالإضافة إلى قياس مؤثرات المستخلص الوظيفية صحية. كما إن "إنهاك الأكسدة" ثبت أنها من المكونات الأساسية التي تدفع باتجاه الإصابة بمرض السكري. إن الخصائص الأساسية لمستخلص البروكلي في معالجة ارتفاع السكر في الدم ومضادات الأكسدة في مستخلصات القرنبيط المائية تم تقييمها عند الاستخدام على الفئران المصابة بالسكري. وقد تم استخدم عقار "استريبتوزوتوسين" كعامل لاحداث الإصابة بالسكري في الفتران عن طريق الحقن في الوريد بجرعة بلغت 50 مليجرام /كيلوجرام للجسم، وقد ظهرت على فئران التجارب المصابة بالسكري تدهور ملحوظ وتلف في الحمض النووي، استنزاف الجلوتاثيون و انخفاض في معدلات مضادات الأكسدة مقارنة بالنوع غير المصاب بالسكري ( 0 . 01>p). وقد وجد أن معالجة الفئران المصابة بالسكري من خلال مستخلصات القرنبيط المائية خفضت إلى حد كبير التلف الذي يحدث للحمض النووي عن طرق قياس قيمة استنزاف الجلوتاثيون ومضادات الأكسدة وانخفاض كمية عقار ستريبتوزوتوسين الموجودة في الدم التأكيد انخفاض درجات التسمم في الدم ( 0 . 01>p). كما إن نتائج التشريح أظهرت أن المستخلص حافظ على خلايا البنكرياس وانسجته من التلف بالنسبة للفئران المصابة بداء السكري. إن نتائج هذه الدراسات دلت على أن مستخلص البروكلي خفض مستوى ارتفاع السكري جراء عقار "استريبتوزوتوسين" والإصابات بالتأكسد المؤثرة على أنسجة البنكرياس. كما إن النموذج المستخدم أعطى رؤية داخلية بشأن قدرة مستخلصات القرنبيط المائية من أجل الاستخدام كنبات يعالج مرضى السكري في الأشخاص المصابين بالنوع الثاني. إن الرسم التخطيطي للطعام يعتبر أفضل وسيلة في تحديد مدى الحفاظ على المنتج خلال المعالجة وفي مراحل التخزين. وفي هذه الدراسة، فإن الرسم التخطيطي الخاص بنبات البروكلي تم تطويره بالنظر الى مرحلة التبلور، التحول لمادة زجاجية، أحوال التركيز في أقصى درجات التجميد ومرحلة ذوبان الجوامد وما يتعلق بمخطط الامتزاز أحادي الطبقات. كما إن نقطة التجمد، ومرحلة التحول لزجاج مرحلة وذوبان الجوامد تم قياسها وتصميمها في نماذج حسب موديل شين، موديل جوردون تايلور و موديل فلوري هجينز على التوالي. وقد استخدم المسح التفاضلي لتحديد مختلف أوجه ومراحل التحولات. وقد وجد أن حالة تركيز التجمد في حده الأقصى ب('Tn) [الحرارة الطرفية للتجميد)، و ("T) [التحول الزجاجي في الحالة التصوی) لو('Tn) وجدت عند -- 30
قالب العنصر
الرسائل والأطروحات الجامعية

مواد أخرى لنفس المؤلف

الرسائل والأطروحات الجامعية
0
0
Suresh, Sithara.
Sultan Qaboos University
2013

مواد أخرى لنفس الموضوع

الرسائل والأطروحات الجامعية
1
0
Al-Sumait, Alanoud Faisal Fahad.
Sultan Qaboos University.
2020
الرسائل والأطروحات الجامعية
1
0
Al-Hinaiyah, Muadh Salim Mohammed
Sultan Qaboos University
2004
الرسائل والأطروحات الجامعية
0
0
Al-Riyamiyah, Aisha Zahran Ahmed.
Sultan Qaboos University
2010
الرسائل والأطروحات الجامعية
1
0
Al-Wahaibiyah, Fatma Hamed Mohammed.
Sultan Qaboos University
2015
الرسائل والأطروحات الجامعية
1
0
Al-Shekailiyah, Atikah Musabah Said
Sultan Qaboos University
2018
الرسائل والأطروحات الجامعية
0
0
Al-Rahbiyah, Nadia Mohammed.
Sultan Qaboos University
2008