Document

Evaluating the governance system of seafood quality and safety

Other titles
survey-based case study of seafood industrieis in the Sultanate of Oman
Publisher
Sultan Qaboos University
Gregorian
2010
Language
English
English abstract
In recent years concerns about seafood quality and safety standards have been at the forefront of both national and global policy debates due to the world-wide campaign of liberalization of seafood trade. Also the seafood sector has been experiencing increasing trend in production, consumer demand and the growing consumers' interest in seafood quality and safety. Therefore, it is important for national authorities to take proactive regulatory measures to ensure seafood quality and safety by strengthening national food control systems. The seafood processing industry is playing an important role in enhancing the socio-economic contribution of the fisheries sector in the Sultanate of Oman through the collection, processing and distribution of fisheries products to domestic and international markets. There are various internal and external factors that influence either directly or indirectly the performance of the processing industry and thereby affect (either positively or negatively) the quality and safety of their products. This study is mainly focused on the regulatory governance mechanism that relates to authority, interaction, process, policies and decisions addressing fish quality and safety in Oman. It involved two of the key stakeholders namely, the competent authority and the seafood processing companies (who hold quality control numbers) to assess the existing governance efforts to ensure seafood quality and safety in the seafood processing industry. A questionnaire survey was carried out with the two groups. The main elements of the questionnaire were mainly decided based on the review of relevant government reports, national and international publications and preliminary interviews with representatives from both groups. A pilot study was conducted involving representatives from both groups. The feedback received from the pilot study was used to prepare the final questionnaires which were distributed to 16 seafood processing companies and 12 representatives from the competent authority. The primary data collected from both groups through the questionnaire was analyzed using appropriate descriptive and inferential statistical techniques. A Chi-squared 6 ) test was used to determine if significant differences existed between the responses from the companies and the authority, and between the companies from Muscat and from outside the Muscat region in relation to the various aspects of the governance system. In addition, descriptive statistics were also used to analyze the data, Although specific benefits derived from the quality control regulations were being recognized by both groups a number of key constrains found from this study that have important policy implication include, amongst others; 1) the implementation and application of HACCP principles, 2) awareness of quality control regulations, 3) language and literacy of employees, and size of the companies influencing implementation of HACCP, 4) quality of fish received by the companies, 5) reactive in updating knowledge regarding seafood quality and safety standards, 6) difficulties in accessing international markets, 7) company commitment, 8) effectiveness of the inspection process, 9) adequacy of government funding, and 10) costs of HACCP implementation and difficulties in objectively identifying those costs. It is hoped that the management authority would find the results from this study useful in improving the existing condition facing the sector in relation to quality and safety. In most cases, similarities in responses from both groups would form the basis for improved seafood quality and safety strategies.
Arabic abstract
تقييم أنظمة التحكم في جودة و سلامة المنتجات السمكية: دراسة حالة مصانع المنتجات السمكية في سلطنة عمان
سالم بن سعيد قطن
خلال السنوات الأخيرة أصبح موضوع جودة وسلامة المنتجات السمكية من ضمن الأولويات التي تركز عليها المناقشات السياسية المحلية و العالمية، نتيجة للتوجه العالمي نحو تحرير التجارة الدولية للمنتجات السمكية. مع التوجه نحو زيادة الإنتاج، و ارتفاع الطلب من قبل المستهلكين في الأسواق العالمية، بالإضافة إلى زيادة وعي المستهلك باهمية جودة و سلامة تلك المنتجات. وقد دفع هذا التوجه الحكومات المحلية إلى اتخاذ إجراءات احترازية لضمان جودة وسلامة المنتجات السمكية من خلال تفعيل أنظمتها المحلية المتعلقة بسلامة الغذاء ويعتبر التصنيع السمكي بالسلطنة من الأنشطة الاقتصادية المهمة و التي يمكن أن تلعب دورا مهما في تعزيز مساهمة القطاع السمكي الاقتصادية و الاجتماعية، وذلك من خلال تطوير عمليات الصيد، التصنيع، و تسويق المنتجات السمكية في الأسواق المحلية و العالمية. و لكن بالرغم من ذلك هناك مجموعة من العوامل المحلية و الخارجية التي يمكن أن تأثر بشكل مباشر أو غير مباشر على أداء التصنيع السمكي بالسلطنة (إيجابيا أو سلبيا) و بالتالي تؤثر على جودة وسلامة المنتجات السمكية .
وقد ركزت هذه الدراسة على تقييم الأنظمة المطبقة للتحكم بجودة وسلامة المنتجات السمكية من عدة محاور سواء المتعلقة بذور السلطة المختصة، شركات تجهيز الأسماك، بالإضافة إلى القوانين و اللوائح المطبقة و المتبعة لضمان جودة وسلامة المنتجات السمكية. واعتمدت الدراسة على منهج المسح و استخدام الإستبانة لاستقصاء أراء عدد من المستفيدين الرئيسين ممن يمثلون السلطة المختصة (مركز ضبط جودة الأسماك) و مصانع تجهيز الأسماك الحاصلة على أرقام ضبط جودة بالسلطنة حول فعالية تلك المحاور و دور كل جهة في تفعيل تطبيق تلك الأنظمة، بناء على مجموعة من العناصر ولتحقيق أهداف هذه الدراسة تم القيام بالأتي . أولا، الرجوع إلى التقارير الحكومية و الدراسات المرجعية ذات الشان سواء المحلية منها أو الدولية التقييم الوضع الحالي في السلطنة و معرفة الصعوبات و الفوائد و التكاليف المترتبة عن تطبيق نظم سلامة الأغذية في مصانع الأغذية و الأسماك بشكل خاص مثل (نظام تحليل المخاطر و التحكم في النقاط الحرجة و بناء على المعلومات المستخلصة من تلك التقارير و الدرامات تم إعداد الأستبيان. ثانيا، تنفيذ بحث ميداني تحضيري شمل ممثلين من شركات الأسماك و مرکز ضبط جودة الأسماك، بهدف التأكد من وضوح أسئلة الاستبيان. ثالثا، بناء على الملاحظات المستقاة من البحث الميداني التحضيري، تم إعداد النسخة النهائية من الاستبيان. رابعا، تم توزيع الإستبيان للمختصين في مركز ضبط جودة الأسماك (۱۲موظف) و شركات تجهيز الأسماك (1 مشارك يمثلون ۱۹ شركة). خامسا، تم تجميع البيانات المستقاة من الاستبيان و .. تحليلها باستخدام بعض الأساليب الإحمانية الوصفية مثل الوسط الحسابي، النسبة و التكرار، و الأساليب الإحصائية التحليلية مثل مربع كاي ( Chi - square ) بواسطة برنامج التحليل الإحصائي للعلوم الاجتماعية SPSS. لقد خلصت الدراسة إلى اتفاق جميع المشاركين في المسح على النتائج الإيجابية التي حققتها لانحة ضبط جودة الأسماك، بالإضافة إلى ذلك توصلت الدراسة إلى مجموعة من الصعوبات المتعلقة بعملية تطبيق أنظمة ضبط الجودة و الإشتراطات المتعلقة بها، و التي يمكن أن تمثل أساسا لتطبيق خطة للنهوض بجودة وسلامة المنتجات السمكية :- 1) تنفيذ و تطبيق نظام (HACCP) و المبادئ الأساسية للنظام في المصانع، ۳) الوعي بأهمية لوائح ضبط الجودة، 4) تأثير اللغة و المستوى التعليمي للعمال و مساحة المصنع على تطبيق نظام (HACCP) ، 5) جودة المنتجات السمكية التي تستقبلها الشركات، 16) التفاعل مع المستجدات المرتبطة بالجودة وسلامة المنتجات السمكية (المحلية و العالمية)، ۷) الصعوبات المرتبطة ببعض الأسواق العالمية، ۸) تعهد الشركات و التزامها بالجودة، ۹) فعالية عملية التفتيش، ۱۰) ضعف الدعم المالي للشركات، ۱۱) تكاليف تطبيق نظام (HACCP) و الصعوبة المتعلقة بتحديد تلك التكاليف من قبل الشركات.
كما أتمنى أن تحقق نتائج هذه في الحراسة الفوائد المرجوة منها في سبيل تطوير الاشتراطات المتعلقة بجودة وسلامة المنتجات السمكية، و أن تمثل أساسا، لتطوير الخطط الإستراتيجية المتعلقة بجودة وسلامة المنتجات السمكية.
Category
Theses and Dissertations

Same Subject

Theses and Dissertations
0
0
Al-Abri, Khamis S.
Sultan Qaboos University
2008
Theses and Dissertations
1
0
Al-Abriyah, Lamya Salim Khamis
Sultan Qaboos University
2013
Theses and Dissertations
0
0
Al-Musalami, Juma Saleem,
Sultan Qaboos University
2005
Theses and Dissertations
0
0
Begum Yusuf, Jaynab.
Sultan Qaboos University
2014
Theses and Dissertations
0
0
Al-Naabiyah, .Amina Marhoon
Sultan Qaboos University
2018