Document
Functional and textural properties of date palm (Phoenix dactylifera L.) fruits
Publisher
Sultan Qaboos University
Gregorian
2014
Language
English
Subject
English abstract
Locally grown date palm fruit varieties such as Fardh, Khasab and Khalas at tamar and rutab stages were analyzed for bioactive compounds. Date Fruit (DF) extract was investigated for its antioxidant activities using several assay methods and for its protective effect against 3-nitropropionic acid (3-NP) induced neurotoxicity in pheochromocytoma (PC12) cells. The extraction of the polyphenols was conducted by changing solvents, temperature and pH. The stability of the polyphenols was also investigated. In addition the textural properties of DF (9 batches) were investigated using sensory, instrumental texture and physico-chemical properties to derive a correlation between these properties.
Among the three DF varieties Fardh variety had showed the highest phenolic and flavonoid contents and exhibited maximum antioxidant capacity. Further its extract was found to offer significant protection to 3-NP induced neurotoxicity significantly in PC12 cells by means of increasing the cell viability, improving the antioxidant status and by reducing the free radical generation. However, the exact mechanism of action is unknown and further extensive studies are warranted.
In the extraction studies the highest recovery of polyphenols was obtained by using a combination of low pk (=2) and high temperature (60°C) using methanol: water (4:1) mixture. Textural studies including Cluster analysis (CA) and principal component analysis (PCA) classified the 9 batches of DFs into 3 groups (hard-chewy, soft-medium-chewy and soft-non-adhesive) on the basis of their sensory and physico-chemical properties. Similarly, the results of instrumental TPA (Texture profile analyser) and physico-chemical properties classified them into 3 groups (hard-resilient, soft-springy and firm-adhesive). Significant correlation was obtained between sensory and instrumental textural attributes and with physico-chemical properties.
Member of
Resource URL
Arabic abstract
تناول هذا البحث دراسة الخصائص التركيبية و الوظيفية لعدد من التمور العمانية. شمل البحث على تقدير المركبات النشطة بيولوجيا في أصناف الفرض، الخصاب و الخلاص في مرحلة الرطب و التمر. تم استخلاص مركبات البوليفينول عن طريق تغيير المذيبات، درجة الحرارة و رقم الحموضة، كذلك تمت دراسة ثبات هذه المركبات. درست مستخلصات التمور العمانية بغرض معرفة نشاط المركبات المضادة للاكسدة و الخصائص الوقائية ضد حمض نتروبروبيونيك (NP-3) و الذي يشكل سمية في خلايا PC12 وذلك باستخدام عدة طرق. بالاضافة الى ذلك درست الخصائص التركيبية لتسعة دفعات من مستخلصات التمور العمانية باستخدام التقييم الحسي ، التقييم الآلي و الخصائص الفيزيوكميائية لإيجاد العلاقات البينية لهذه الخصائص.
أظهرت تحليلات أصناف التمور المتنوعة أن نوع الفرض احتوى على أعلى نسبة من الفينول والفلافونويد واظهر محتوياته أقصى قدرة من مضادات الأكسدة. كذلك أظهرت هذه الأصناف قدرة وقائية كبيرة ضد مضاعفات عصبية 3-NP التي يسببها بشكل كبير في الخلايا PC12 من خلال زيادة بقاء الخلية، و تحسين وضع مضادات الأكسدة والحد من توليد الجذور الحرة. الآلية الدقيقة لعمل ثمار النخيل غير معروفة وهذا ما يبرر إجراء المزيد من الدراسات على نطاق واسع.
تم الحصول على أعلى نسبة من مادة البوليفينول باستخدام مزيج من خفض الرقم الهيدروجيني الى2 و رفع درجة الحرارة إلى 60 درجة مئوية باستخدام الميثانول الى المياه بنسبة 4 :1 كمذيب. التحليل العنقودي (CA) وتحليل المكون الرئيسي (PCA) صنف ثمار النخيل إلى 3 مجموعات (مطاطية صلبة، لينة ومتوسطة مطاطية وناعمة غير لاصقة) على أساس خصائصها الحسية والفيزيوكيميائية. وبالمثل، فإن نتائج (جهاز محلل درجة الصلابة) و الخصائص الفيزيوكيميائية صنفت ثمار النخيل إلى 3 مجموعات ( الصلبة ، مطاطية لينة و لاصقة ). أوضحت هذه الدراسة وجود علاقة و رابط قوي بين الخصائص التكوينية الحسية و الخصائص الفيزيائية والكيميائية لهذه التمور.
أظهرت تحليلات أصناف التمور المتنوعة أن نوع الفرض احتوى على أعلى نسبة من الفينول والفلافونويد واظهر محتوياته أقصى قدرة من مضادات الأكسدة. كذلك أظهرت هذه الأصناف قدرة وقائية كبيرة ضد مضاعفات عصبية 3-NP التي يسببها بشكل كبير في الخلايا PC12 من خلال زيادة بقاء الخلية، و تحسين وضع مضادات الأكسدة والحد من توليد الجذور الحرة. الآلية الدقيقة لعمل ثمار النخيل غير معروفة وهذا ما يبرر إجراء المزيد من الدراسات على نطاق واسع.
تم الحصول على أعلى نسبة من مادة البوليفينول باستخدام مزيج من خفض الرقم الهيدروجيني الى2 و رفع درجة الحرارة إلى 60 درجة مئوية باستخدام الميثانول الى المياه بنسبة 4 :1 كمذيب. التحليل العنقودي (CA) وتحليل المكون الرئيسي (PCA) صنف ثمار النخيل إلى 3 مجموعات (مطاطية صلبة، لينة ومتوسطة مطاطية وناعمة غير لاصقة) على أساس خصائصها الحسية والفيزيوكيميائية. وبالمثل، فإن نتائج (جهاز محلل درجة الصلابة) و الخصائص الفيزيوكيميائية صنفت ثمار النخيل إلى 3 مجموعات ( الصلبة ، مطاطية لينة و لاصقة ). أوضحت هذه الدراسة وجود علاقة و رابط قوي بين الخصائص التكوينية الحسية و الخصائص الفيزيائية والكيميائية لهذه التمور.
Category
Theses and Dissertations