Document

Physico-chemical properties of roasted date pits

Publisher
Sultan Qaboos University
Gregorian
2005
Language
English
English abstract
Value added products, such as roasted date-pits powder, and date-pits oil, could be developed from date-pits byproducts from whole dates. In order to develop quality products, it is important to understand the structural characteristics of date-pits. In this project, the chemical composition and thermal characteristics of un-roasted and roasted date-pits were measured. The moisture content of roasted pits powder was 1.63% (wet basis) and soluble solid in water-extract was 6.57%. Protein, fat, ash, carbohydrate, and crude fiber were found 6.96, 7.95, 0.96, 61.50, and 21.00%, respectively. Carbohydrate is the main solid component of date-pits. The amount of total sugars was 2.93%, while reducing and non-reducing sugars were 1.09% and 1.84%, respectively. Fatty acid analysis indicated that lauric acid (C12) and oleic acid (C18:1) were the major fatty acids in roasted date seeds, followed by palmitic acid (C16) and linoleic acid (C18:2). With regards to mineral content, potassium (K) was the highest followed by phosphorus (P), magnesium (Mg), calcium (Ca), sodium (Na), and iron (Fe). Other minerals were less than 10 mg/kg sample, while lead (Pb), cadmium (Cd), and chromium (Cr) were at trace levels. The melting point (peak of the endotherm) and latent heat of melting of pure date-pits oil were found to be 1.8°C and 68.1 J/g, respectively. Thermal analysis was conducted for roasted, un-roasted and defatted date-pits powder using Differential Scanning Calorimetry (DSC) and Modulated Differential Scanning Calorimetry (MDSC). The heating thermogram showed an endothermic peak (for ice and/or fat melting) and no evidence of glass related processes within the temperature range of –90 to 80°C. The endothermic peak for the lower moisture sample was mainly due to the melting of relatively bound lipids in the matrix since all water in the sample was un-freezable. The missing of a glass transition could be explained by the fact that the date pits contained a high ratio of low-mobility ordered regions to amorphous domains. This would enhance strong interactions and a percolation effect (clustering) between adjacent sequences, thus rendering free-volume effects insignificant within the accessible temperature range. The roasted sample with fat showed higher un-freezable water of 29.4%, while the other samples showed lower values; 22.2 - 23.9%.
Description
Thesis
Arabic abstract
يمكن الحصول على منتجات ذات قيمة مثل مسحوق نوى التمر وزيت نوى التمر من النوى كمنتج ثانوي من التمر الكامل. و التطوير جودة هذه المنتجات من المهم فهم الخصائص التركيبية لنوى التمر. في هذه الدراسة تم قياس التركيب الكيميائي والخصائص الحرارية لنوى التمر المحمص والغير محمص. بلغت نسبة الرطوية في مسحوق النوى المحمص 1 . 63 % ومحتوى المواد الصلبة الذائبة في المستخلص المائي57.6% كانت نسبة كل من البروتين والدهن والرماد والكربوهيدرات والألياف الخام%6 . 96 ، 7.95%، . 96 %، 61 . 50 %، 21 . 00 % على الترتيب. تعتبر الكربوهيدرات المكون الأساسي للمواد الصلبة في نوى التمر. كانت نسبة إجمالي السكريات 2 . 93 % بينما كانت نسبة كل من السكريات المختزلة والغير مختزلة 1 . 09 و 1 . 84 % على الترتيب. أشارت نتائج تحليل الأحماض الدهنية إلى أن حمض اللوريك (C12) وحمض الأوليك (C18 : 1 ) كانت الأحماض الدهنية الرئيسية لنوى التمر المحمص وتلاهما حمض البالميتيك (C16) وحمض اللينوليك (C18 : 2 ).كانت نسبة البوتاسيوم هي الأعلى تلتها نسبة الفوسفور ثم الماغنسيوم ثم الكالسيوم ثم الصوديوم ثم الحديد. أما بقية المعادن فكانت أقل من 10 مغم/كغم من العينة، بينما كان مستوى كل من الرصاص والكادميوم والكروم غير محسوس. كانت نقطة الإنصهار (القمة الاندوترمية) و الحرارة الكامنة لإنصهار الزيت الخالص النوى التمر 1 . 8 س و 68 . 1 جول/غم على الترتيب. كما أوضح الثيرموجرام (thermogram) التحليل الحراري thermal) (analysis النوى التمر المحمص والغير محمص والمنزوع الدهن الذي أجرى باستخدام جهازي DSC و MDSC انه خلال التسخين تتواجد قمة اندوترمية (endothermic peak) رللثلج و/أو انصهار الدهن ولا يوجد ما يدل على حدوث عمليات تتعلق بالزجاج (glass) و ذلك عند درجة حرارة من 90 إلى 80 س. و يعزي وجود قمة اندوترمية (endothermic peak) بالنسبة للعينات ذات محتوى رطوبة أقل إلى إنصهار الدهون المرتبطة (bound lipids) حيث إن الماء المتواجد في العينة غير قابل للتجمد un - freezable ) (water. ويمكن تفسير اختفاء المستوى الزجاجي (glass transition) على أن نوى التمر يحتوي على نسبة عالية من المواد البلورية التي تؤدي إلى تقوية و مساعدة التفاعلات التبادلية بين الطبقات المتجاورة متسببة بذلك في ظهور التراكمات العنقودية. بينت النتائج أن محتوى الماء الغير قابل للتجمد ( un - freezable water) كانت أعلى في عينة نوى التمر المحمص (المحتوية على الدهن)29 . 4 % بينما في العينات الأخرى كانت 22 . 2 و .% 23.9
Category
Theses and Dissertations

Same Subject

Journal articles
0
0
Al-Maamari, Issa Talib.
Pakistan Journal of Agricultural Sciences.
2016-11
Theses and Dissertations
0
0
Singh, Vandita.
Sultan Qaboos University
2014
Theses and Dissertations
0
0
Al-Shekailyah, Neima Hareb.
Sultan Qaboos University
2013
Theses and Dissertations
0
0
Al-Mezeinyah, Nawal Khamis.
Sultan Qaboos University
2013
Theses and Dissertations
0
0
Al-Subhiyah, .Arwa Said
Sultan Qaboos University
2017
Theses and Dissertations
0
0
Awlad-Thani, Kathiya Khalaf Nasser.
Sultan Qaboos University
2014