Document

Nondestructive measurement of total soluble solid (TSS) content of dates using NIR reflectance imaging.

Publisher
Sultan Qaboos University
Gregorian
2013
Language
English
English abstract
Date fruit (Phoenix dactylifera) is one of the most ancient edible fruits in the Arab world. About 61% of the fresh weight of the fruit contains total soluble solid (TSS). TSS content of a date fruit is an important commercial attribute for quality analysis. At present, TSS content of date is being measured using destructive techniques that are laborious and time consuming. Therefore, the objective of this study was to evaluate the potential of Near Infrared (NIR) imaging technique to determine TSS content of dates nondestructively. 'Fardh', 'Khalas' and 'Naghal' varieties of dates at Tamar stage and 'Khalas' variety at two ripening stages (Khalal and Tamar) were collected for TSS determination (n = 400 date fruits in each category). These date varieties are most common in Oman and having significantly different TSS content. The digital NIR camera which covers the full spectrum range from 900 to 1700 nm (SU320KTS-1.7RT, Goodrich, USA) was used for capturing the images of three varieties and two ripening stages. Immediately following image acquisition, the TSS content ('Brix) of each sample was measured using a digital refractometer (PR-320, Palette, ATAGO, CO. LTD., Japan). A multiple linear regression (MLR) model along with dummy variable concept was established between measured TSS and NIR reflectance for varieties and for ripening stages, respectively. It showed that TSS and reflectance were inversely proportional to each other and the percentage of reflectance changed significantly (a=0.05) depending on TSS. The correlation coefficient (r) between TSS content and NIR reflectance was obtained to be 0.62 for three varieties and 0.98 for two ripening stages. It evidenced that NIR imaging technique has potential possibility to use as a nondestructive TSS measurement tool for dates. Keywords: NIR imaging, Dates, Reflectance, Total Soluble Solid (TSS), Multiple Linear Regression (MLR).
Arabic abstract
تعتبر التمور من أقدم الثمار الصالحة للأكل في العالم العربي، ويحتوي الوزن الكلي للتمرة على حوالي %61 من الكربوهيدرات القابلة للذوبان. وتعتبر هذه الكربوهيدات من السمات التجارية الهامة لتقيم جودة التمور. وفي الوقت الحالي يقاس محتوى الكربوهيدات القابلة للذوبان في التمرة باستخدام تقنية يستوجب فيها تقطيع التمرة وفقدان شكلها الخارجي، وهي تقنية تحتاج الكثير من الجهد والوقت. في هذه الدراسة تم تقييم إمكانية إستخدام تصوير إنعكاس الأشعة تحت الحمراء في قياس المحتوى الكلي للكربوهيدرات القابلة للذوبان في التمور بدون تقطيعها. لقد تم استخدام صنف الخلاص في مرحلة التمر واليسر وصنفي "الفرض والنغال في مرحلة التمر فقط (400 عينة لكل فئة). هذه الأصناف تعد من الأصناف الأكثر شيوعا في عمان وتحتوي على كميات مختلفة من الكربوهيدرات القابلة للذوبان، واستخدمت كاميرا بالأشعة تحت الحمراء ذات طول موجي (900-1700) نانو متر لتصوير عينات التمور. ثم تم قياس المحتوى الكلي للكربوهيدرات القابلة للذوبان في كل عينة باستخدام جهاز قياس الإنكسار (الريفريكتومتر). بعدها تم تحليل نتائج التصوير بالأشعة تحت الحمراء ومقارنتها بنتائج جهاز قياس الإنكسار لكل صنف ولكل مراحل النضج المذكورة سابقا. دلت الدراسة على وجود علاقة عكسية بين إنعكاس الأشعة تحت الحمراء وقياسات الجهاز إعتمادا على صنف أو مرحلة نضج التمور. وكان معامل الإرتباط بين المحتوى الكلي للكربوهيدرات القابلة للذوبان وإنعكاس الأشعة تحت الحمراء 98. 0 لمراحل النضج و 0 . 62 للأصناف. وبهذا أثبتت الدراسة إمكانية إستخدام تقنية تصوير إنعكاس الأشعة تحت الحمراء في قياس المحتوى الكلي للكربوهيدرات القابلة للذوبان في التمور، بدون تقطيعها.
Category
Theses and Dissertations

Same Subject

Theses and Dissertations
0
0
Al-Ansariyah, Sara Mohammed Ahmed.
Sultan Qaboos University
2018
Theses and Dissertations
0
0
Singh, Vandita.
Sultan Qaboos University
2014
Theses and Dissertations
0
0
Al-Kharusiyah, Latifa Mohammed Said.
Sultan Qaboos University
2005
Theses and Dissertations
0
0
Al-Kharusyah, Nooriya Sulaiman.
Sultan Qaboos University
2005
Theses and Dissertations
0
0
Al-Shekailyah, Neima Hareb.
Sultan Qaboos University
2013