Document

Variations in consumer's acceptability and proximate composition of yellow croaker (Larimichthys polyactis) with processing methods.

Contributors
Publisher
Sultan Qaboos University
Gregorian
2019
Language
English
English abstract
The effect of processing methods on the proximate composition and consumer's acceptability of yellow croakers were investigated. The experiment followed a completely randomized design with several processing methods. Frozen yellow croaker fish of 12 kg were purchased, cut into chunks, divided into 4 groups of 3 kg each, each group was salted and then subjected to different processing methods including: air drying in the sun, deep-frying, solar drying and smoking. After processing, the products were subjected to organoleptic assessment using an hedonic scale while the proximate composition was determined using standard experimental procedures. The results of this study indicated that the odour and flavour of smoked fish product were significantly (p < 0.01) preferred by consumers. Solar dried fish product had highest percentage crude protein (71.45 kg/100 kg sample) followed by smoked fish product (70.43 kg/100 kg sample) while smoked fish product had the highest crude ash (10.73 kg/100 kg sample). The study suggested that it was better to process quality yellow croaker using solar dryers and smokers to attract customers.
Member of
ISSN
2410-1079
Citation
Ayeloja, A. A., George, F. O. A., Jimoh, W. A., & Abdulsalami, S. A. (2019). Variations in consumer's acceptability and proximate composition of yellow croaker (Larimichthys polyactis) with processing methods. Agricultural and Marian Sciences Journal, 24
Arabic abstract
تم دراسة تأثير طرق التصنيع على التركيب الكيميائي وقبول المستهلك لسمك الكرور الأصفر. وقد اتبعت التجربة تصميمًا إحصائيا عشوائيًا تمامًا مع طرق التصنيع المستخدمة. تم شراء أسماك الكروكر الصفراء المجمدة بوزن 12 كجم، مقطعة إلى قطع، مقسمة إلى 4 مجموعات كل منها 3 كجم، وتم إضافة الملح على كل مجموعة ثم تعريضها لأساليب تصنيع مختلفة بما في ذلك: التجفيف الهوائي الشمسي، القلي العميق، التجفيف بالطاقة الشمسية والتدخين. بعد عميلة التصنيع، تم دراسة المنتجات باستخدام طرق التقييم الحسي باستخدام مقياس هيدونيك وكذلك دراسة التركيب الكيميائي باستخدام التجارب القياسية. أشارت نتائج هذه الدراسة إلى أن رائحة ونكهة منتج السمك المدخن من قبل المستهلكين كانت مفضلة بدرجة كبيرة (0.01>P). يحتوي منتج الأسماك المجففة بالطاقة الشمسية على أعلى نسبة من البروتين الخام (71.45 كجم / 100 كجم عينة (يليه منتج السمك المدخن (70.43 كجم / 100 كجم عينة) بينما يحتوي منتج السمك المدخن على أعلى نسبة رماد خام (10.73 كجم / 100 كجم عينة). أشارت الدراسة إلى أنه من الأفضل استخدام مجففات الطاقة الشمسية والتدخين للحصول على منتج ذات جودة عالية من سمك الكروكر الأصفر لجذب المستهلكين.
Category
Journal articles

Same Subject

Theses and Dissertations
1
0
Al-Abriyah, Lamya Salim Khamis
Sultan Qaboos University
2013
Theses and Dissertations
5
1
Al-Mamariyah, Arwa Mohammed Hamed
Sultan Qaboos University
2019
Journal articles
0
0
خليل, رافع محمد طاهر.
جامعة السلطان قابوس. كلية العلوم الزراعية والبحرية
2011